NA OVO PITANJE SVI ODGOVORE NETAČNO: ZBOG OVOGA NE PROLAZITE NA RAZGOVORU ZA POSAO!

Ne dozvolite da vas zateknu nespremne.

 

Kada pošaljete svoj cv nadate se da će vas pozvati na razgovor za posao, međutim tek kada sednete ispred poslodavca ili nekog ko ima ovlašćenje da vas zaposli, počinje prava “igranka”.

Mnogi se trude da ostave što bolji utisak, predstavljajući sebe u nekom “savršenom” svetlu, pokušavajući da sakriju svoje mane, a nisu ni svesni da je to zapravo jedna od glavnih grešaka koje čine.

 

Skoro da ne postoji poslodavac koji vas na razgovoru neće pitati “šta smatrate da su vaše slabosti ili mane?”.  Mnogi odgovore nešto poput:

– Previše sam fin.

– Previše sam zahtevan kada se radi o pravednosti… ili se indirektno hvale govoreći da su preodgovorni i slično.

posao

 

Profesor Adam Grant smatra da pravim priznavanjem svojih mana zapravo pokazujete da ste svesni šta treba da poboljšate i dovoljno sigurni da budete otvoreni prema njima. Takođe, na taj način pokazujete da ste zainteresovani da vas zaposle zbog onoga što stvarno “donosite na sto”, a ne zbog onog što se pretvarate da donosite.

Urađeno je i istraživanje po kome se utvrdilo da poslodavci pre zapošljavaju one koji iskreno istaknu svoje nedostatke, u odnosu na one koji se samo hvale. Evo šta biste zapravo trebalo da pružite na razgovoru:

 

– Iskren i precizan odgovor, kod suočavanja s ovim pitanjem, jer je dokazano da su poslodavci više impresionirani takvom biografijom, nego onima koje pršte samo pozitivnošću, jer svi grešimo, hteli mi to da priznamo ili ne. Za savremene poslodavce verovatnije je da će zaposliti kandidata, koji će iskreno priznati svoje mane, jer za to kao prvo treba hrabrosti, a da ne spominjemo određeni nivo samosvesti, koja je potrebna za takvo priznanje – zaključak je istraživača.

 

Izvor: srbijadanas.com

Odgovori