Zario nož u srce 18-godišnjaku, a sud ga pustio na slobodu: “Dolazi iz uredne porodice“

Vrhovni sud Hrvatske pustio je na slobodu 18-godišnjeg Karla Gustava Kriveca koji je nedavno optužen za ubistvo vršnjaka Gorana Vidića na Zapadnoj obali u Splitu. Ubo ga je nožem u srce nakon sukoba 19. novembra prošle godine.

Splitski Županijski sud produžio mu je nakon podizanja optužnice istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela. Psihijatar je, naime, utvrdio da je sklon impulzivnim reakcijama, korištenju nezrelih odbrambenih mehanizama te da povremeno popije, piše Index.hr.

Vrhovni sud je, pak, uvažio argumentaciju Krivecovog branitelja Željka Gulišije. Zaključili su da način na koji je počinjeno krivično djelo ne upućuje na izrazito veliku kriminalnu upornost. Krivec je, istaknuli su, mlada osoba koja je tek napunila 18. godinu, uredno se školuje i svira u svom hard core sastavu The Peace in Aachen. Nije ranije dolazio u sukob sa zakonom, a suci Vrhovnog suda nisu primijetili u njegovom ponašanju ništa što bi se moglo povezati s agresivnošću na koju se pozvao Županijski sud u Splitu, saopćeno je iz Vrhovnog suda.

U rješenju su naveli i kako okrivljeni dolazi iz uredne porodice te da je njihovu podršku zadržao i nakon inkriminiranog događaja. Zaključili su da je Krivec osoba pozitivnog životnog usmjerenja i da je dosadašnji boravak u zatvoru od četiri i po mjeseca preventivno utjecao na njega da shvati ozbiljnost situacije u kojoj se našao.

Odgovori