NA OVOM ‘KOLU SREĆE’ NE BISTE HTJELI BITI NATJECATELJ Šef policije: ‘Onaj na kojemu se kolo zaustavi je nesretni dobitnik.

Jedan šerif s Floride dosjetio se neobične metode hvatanja kriminalaca. Wayne Ivey, šerif okruga Brevard, svaki utorak u 20 sati stane ispred kamere i zavrti ‘Kolo bjegunaca’ s imenima i fotografijama deset traženih zločinaca.

Onaj na kojemu se kolo zaustavi, kojemu se nesreća osmjehne, naziva se nesretnim dobitnikom. Njegova fotografija i ime ispune kadar, šerif priča priču o zločinu koji je bjegunac počinio, a gledatelje poziva da ako znaju nešto ili su ga vidjeli, obavijeste lokalnu policijsku postaju.

Publicitet koji bjegunci na taj način dobiju doveo je do hvatanja više njih, kako kažu kritičari šerifove inovacije, zato što se na taj način jača ‘želja javnosti da se kriminalac kazni’. Međutim, šerif Ivey brani svoju metodu. ‘Ako ne želite biti u ‘Kolu bjegunaca’, nemojte se baviti kriminalom’, poručuje.

Svaki tjedan

Ova obrnuta igra na sreću traje već 18 mjeseci. ‘Kolo bjegunaca’ ne pojavljuje se, dakako, na televiziji. Svaki tjedan osvane na Facebook stranici šerifova ureda. Ivey ističe da je emisija duhovita i uspješna. Bjegunce, kaže, prijavljuju ne samo građani, nego i njihove obitelji. Neki se čak predaju sami, a šerif u emisiji uvijek navede gdje i kako to mogu učiniti. ‘Cilj je emisije potaknuti ih da učine pravu stvar. Neki to učine. Često nam kažu da su se vidjeli u emisiji ili da su im njihove obitelji javile da su bili na ‘Kolu bjegunaca”, objašnjava šerif. Unatoč kritikama, šerif tvrdi da je okrug koji broji 600.000 stanovnika dobro primio njegovu metodu za učinkovitije dovlačenje prijestupnika pred lice pravde. To potvrđuju, ističe, komentari i reakcije na Facebooku.

‘Gdje god dođem, građani mi kažu da gledaju ‘Kolo bjegunaca’. Njegovu vrijednost vide ne samo u tome da se bjegunce makne s ulice, nego i u tome što se na taj način angažira cijela zajednica’, objašnjava šerif Ivey.

‘Prijavite ih’

‘Kolo bjegunaca’ začetak ima u kampanji pod nazivom ‘Prijavite ih utorkom’ u sklopu koje je svaki utorak šerifov ured na Facebooku objavljivao fotografiju jednog bjegunca, tražeći od građana informacije o tome znaju li gdje se osoba s fotografije nalazi. Primijećen je porast uspjeha u hvatanju kriminalaca od čak 88 posto. Ured je uskoro odlučio podići show na višu razinu i unijeti dozu televizijskog glamura. “Kolo bjegunaca” napravljeno je zato po uzoru na “Kolo sreće” i po svim efektima i glazbi baš nimalo ne zaostaje za TV showom po kojem je dobio ime. Uhvaćeni bjegunci budu prekriženi i pokraj njihove fotografije stoji natpis “Dolijao!” pa je lako pratiti uspješnost šerifove emisije. A da se šerifov ured dobro zabavlja, svjedoči “Lady’s Night” – večer posvećena isključivo bjegunkama. No, stvari su i ozbiljne. Trenutačno šerifov ured surađuje s Odsjekom za sociologiju Sveučilišta Središnje Floride kako bi se utvrdile prave brojke i evoluirao uspjeh pristupa.

Odgovori