MERKEL DALA VJETAR U LEĐA VUČIĆU USRED IZBORNE KAMPANJE ‘S njim na čelu Srbija provodi reforme, ostvaruju se standardi koje je zadala EU’

Njemačka kancelarka Angela Merkel pohvalila je u utorak Srbiju zbog ispunjavanja europskih standarda, borbe protiv ilegalnih imigracija i zalaganja za mir u jugoistočnoj Europi.

“Želimo da se naša dobra suradnja nastavi i ojača i zato je vrlo dobro što je premijer Aleksandar Vučić proteklih godina, usprkos otporima koji su djelomice bili vrlo izraženi, proveo značajne reforme koje su pripremile teren za više investicija i razvoj gospodarstva”, rekla je Merkel koja se u Berlinu sastala sa srbijanskim premijerom.

Istaknula je “velike napore” Srbije da bi otvorila pregovore s EU koji u međuvremenu “dobro napreduju”.

“Sve to pokazuje da reformski proces napreduje i da ostvaruje standarde koja je zadala Unija”, rekla je kancelarka novinarima.

German Chancellor Angela Merkel and Serbian Prime Minister Aleksandar Vucic leave after a statement before their talks at the Chancellery in Berlin, Germany, March 14, 2017. REUTERS/Fabrizio Bensch

REUTERS

 

No, upozorila je Beograd da treba nastaviti s reformom pravosuđa koje je “u središtu pregovora s Unijom”. “Tu bih htjela istaknuti i važnost civilnog društva i nevladinih organizacija u tom procesu kao i važnost slobodnih medija”, rekla je Merkel.

O Srbiji je govorila kao o čimbeniku mira u regiji, nadajući se da će se trenutne napetosti smiriti.

“Srbija je dio regije u kojoj se još uvijek svakog dana moramo boriti za stabilnost i srbijanski premijer se uvijek zalagao za to da se regija razvija u smjeru mira. I to posebice što se tiče pitanja Kosova što je iz povijesnih razloga sve samo ne jednostavno”, rekla je Merkel.

Istaknula je i zasluge Srbije u borbi s ilegalnom migracijom. “Mi svi znamo da migracija preko Balkanske rute nažalost nije prestala”, rekla je Merkel i najavila da će se pokušati sa Srbijom zajednički riješiti ovaj problem.

Vučić se zahvalio Merkel što se “za razliku od drugih državnika” posvećuje Zapadnom Balkanu.

German Chancellor Angela Merkel and Serbian Prime Minister Aleksandar Vucic arrive for a statement before their talks at the Chancellery in Berlin, Germany, March 14, 2017. REUTERS/Fabrizio Bensch

REUTERS

 

“Mi smo pokazali odgovornost u pregovorima s Prištinom, što nije uvijek lako. To isto vrijedi i za pregovore s vodstvom Bosne i Hercegovine”, rekao je Vučić.

Dodao je da se Srbija uvijek ponašala odgovorno i da zato zaslužuje poštovanje europskih državnika.

Dvoje dužnosnika razgovaralo je o i gospodarskim odnosima Srbije i Njemačke koja je među najvažnijim trgovinskim partnerima Srbije.

Ukupna robna razmjena kreće se oko četiri milijarde eura, njemačke tvrtke izravno su u srbijansko gospodarstvo investirale 1,3 milijarde eura, a 370 njemačkih poduzeća u Srbiji zapošljavaju više 25.000 radnika.

Susret Merkel i Vučića trebao se održati u petak, ali je zbog odgode njezina posjeta Washingtonu Vučić u utorak došao u Berlin.

Odgovori