AGENCIJA KOJA NUDI PUTOVANJA NA MJESTA KOJI CIJELI SVIJET IZBJEGAVA Biste li skijali na planini tri sada udaljenoj od najžešće bitke današnjice?

Za one koji su zainteresirani samo za lijepu stazu, kriglu pive i večernji odlazak u disko, ovo skijalište možda nije baš najbolja opcija – iskren je James Willcox, suosnivač putne agencije Untamed Borders.

Naime, posljednja ponuda njegove agencije uključuje ski-aranžman u Iraku. Na samo tri sata vožnje od Mosula, grada koji je posljednje uporište boraca Islamske države i u kojemu se svakodnevno odvijaju stravične borbe i stradavanja, možete uživati u atraktivnim zimskim sportovima i svježem zraku.

Ekipa ove turističke agencije u siječnju je krenula s (ne)atraktivnom ponudom i uspjela prikupiti šest neustrašivih skijaša željnih adrenalina u svakom pogledu – piše Guardian.

Skijalište se nalazi na planini Halgurd u sjeveroistočnom dijelu Iraka, 500 kilometara sjeverno od Bagdada.

Hrabra šestorka stigla je u grad Ebril, a naredna dva tjedna proveli su uživajući u skijaškom turizmu koji nudi pokrajina Irački Kurdistan.

Willcox i njegov tim svojim turistima nude izlete u zemlje koje zapadnjaci rijetko viđaju, najčešće upravo zbog nesigurnosti i ratova koji vladaju tim područjima.

Tako su, primjerice, organizirali turističke rute Uzbekistanom i Somalijom.

Što se tiče skijanja u Iraku, njegova agencija očekivano nailazi na probleme. Prvenstveno, vlade gotovo svih zemlje svijeta svojim državljanima, razumljivo, ne preporučuju odlazak u tu azijsku državu obuhvaćenu dugogodišnjim ratom.

Nadalje, turisti moraju itekako paziti na minska polja koja se nalaze gotovo na svakom koraku, a i suradnja s lokalnim ljudima je otežana.

Mike Hinckley jedan je od hrabre šestorke koja se odlučila na taj pothvat. Bio je, kaže, svjestan opasnosti i rizika, ali strah koji je osjećao ipak je bio slabiji od želje da skija na mjestu gdje doslovno nitko nije skijao prije njega.

I doista, vrlo je vjerojatno da će ova planina nažalost još dugo zjapiti prazna, unatoč povremenim rizičnim izletima svjetskih ekscentrika.

U nastavku pogledajte video sa skijaških tura koje je agencija Untamed Borders održala u Afganistanu.

Odgovori